Danas je u Skupštini govorila gospođa Snežane Paunović iz SPS, potpredsednica Skupštine Republike Srbije. Govor je bio potresan. Inače, gđa Paunović je poslanica sa Kosova i Metohije. Gospođa Paunović je juče (5.12.2022.) predsedavala Skupštinom, u trenutku kada su poslanici Dveri, Boško Obradović, Borko Puškić i Ivan Kostić, izazvali skandal u Skupštini, najgrublje vređajući premijerku Anu Brnabić, kada su širili etničku i nacionalnu mržnju, i diskriminaciju po osnovu polnog opredeljenja.

Da podsetim, poslanici Dveri su juče uputili sledeće uvrede koje sam ja čuo, jer sam bio na licu mesta, u skupštinskoj sali, nedaleko od njih: „Ti si ustaškog porekla, tvoji preci su ustaše“ i „Ti si Hrvatica, ustaškog porekla, ti nisi Srpkinja“ i : „Ti si sramota za srpski rod, ustaška ku..a, vrati se u svoju ustašku zemlju, tvoj ustaški rod, mi smo Srbi a ti si ustaški izrod, ti nisi žena, nemoj da nas zaje..vaš“. Predsedavajuća gđa Snežana Paunović je juče opomenula poslanika Dveri, Boška Obradovića, da ne vređa, i isključila mu mikrofon. Predsedavanje Skupštinom je potom, preuzeo predsednik Skupštine, g. Vladimir Orlić, koji je izrekao više opomena poslanicima Dveri, Obradoviću, Puškiću i Kostiću.

Danas je gospođa Snežana Paunović, u direktnom prenosu, iznela potresno svedočenje o mržnji poslanika Dveri, i o tome koje uvrede su juče izgovorili, dok je ona predsedavala. Potpredsednica Skupštine Republike Srbije, je jasno, i potresno, citirala samo jednu od uvreda Ani Brnabić koju je juče čula: „Ti si ustaška lezbejka“! Potom je gospođa Paunović iznela uvrede koje su upućene njoj lično od strane pripadnika Dveri, povodom snimka koje su Dveri postavile na svoj stranački sajt, u kome satanizuju i nju. Gospođa Paunović je navela samo dve uvrede, od mnoštva koje su joj upućene od strane Dveri: „Vučkova kučka“, „podržavaš tu ustašicu“.

Svedočenje gđe Paunović je višestruko značajno. Prvo, ona je najbolje mogla da čuje uvrede koje su Ani Brnabić uputili poslanici Dveri, na čelu sa predsednikom Dveri, Boškom Obradovićem. Drugo, ona nije član SNS, već SPS. Treće, njeno svedočenje ističe da je u uvredama poslanika Dveri, bila prisutna i razobručena mizoginija – mržnja prema ženama. Svedočenje gospođe potpredsednice Skupštine, potvrđuje moje tvrdnje da su poslanici Dveri, počinili više krivičnih dela koja se pominju u srpskom „Krivičnom zakoniku“. Naš „Krivični zakonik“ je potpuno jasan. Poslanici Dveri su prekršili sledeće članove „Krivičnog zakonika“: glavu „Krivična dela protiv časti i ugleda-Povreda ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti (član 174) – Ko javno izloži poruzi lice ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, boji kože, veri, nacionalnosti, etničkog porekla ili nekog drugog ličnog svojstva, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do godinu dana“, i glavu „Krivična dela protiv sloboda i prava čoveka i građanina-Povreda ravnopravnosti (član 128)“, i glavu „Krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije- Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti (član 317)“ i konačno glavu „Krivična dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom – Rasna i druga diskriminacija (član 387)“. Svedočenje gđe Paunović je dokaz da su poslanici Dveri počinili navedena krivična dela.

Ponoviću, trojica poslanika Dveri su evidentno prekršili i mnoge članove Poslovnika Narodne skupštine, i „Kodeksa ponašanja narodnih poslanika“, pa je u tom slučaju potrebno da se sastane Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, Skupštine Srbije, ali i Komisija za etiku Narodne skupštine, koja daje mišljenje o povredi Kodeksa.

Još jednom, najoštrije osuđujem divljaštvo pripadnika Dveri, i izazivanje verske, etničke, rasne i nacionalne mržnje, i diskriminacije po osnovu polne i etničke pripadnosti – protiv premijerke Ane Brnabić, i najoštrije osuđujem vređanje potpredsednice Skupštine, gđe Snežane Paunović koje dolazi od strane Dveri. Ponoviću, moraju da reaguju nadležni organi, tužilaštvo, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnik građana. Moramo stati na put mržnji prema ženama, mržnji prema pripadnicima bilo koje manjine, diskriminaciji, i širenju etničke i nacionalne mržnje. Živela Srbija!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s