Poslaničko pitanje na početku sednice Skupštine, 8.12.2022.

Pitam Vladu, ministarstvo pravde, poverenicu za ravnopravnost, i zaštitnika građana, kakav je njihov odnos prema nasilju opozicije u Skupštini, i da li konkretni primeri pretnji, uvreda, pravnog i drugog nasilja opozicije, predstavljaju kršenje Krivičnog zakonika, u vezi širenja mržnje po osnovu nacionalne ili etničke pripadnosti, rase ili veroispovesti, zbog razlika u pogledu političkog ili drugog ubeđenja, pola, jezika, obrazovanja, društvenog položaja, socijalnog porekla, i da li predstavljaju kršenje Zakona o zabrani diskriminacije. Opozicija je u Skupštini izazvala niz skandala, uglavnom povezanih sa nasiljem. Izneću i ono što predstavlja kršenje zakona, i druge primere.

Poslanik opozicione, Jeremićeve Narodne stranke, Borislav Novaković, više puta osuđivano lice, pokušao je 25.10. da se fizički obračuna sa predsednikom poslaničkog kluba SNS, gospodinom Milenkom Jovanovim. Poslanik iste stranke, Stefan Jovanović je, 7.11., četiri puta, psovao majku gospodinu Milenku Jovanovu. Posle toga je pokušao da se fizički obračuna sa njim.

Poslanica opozicije (DS), Dragana Rakić, je 8.11. zbog ometanja rada Skupštine dobila tri opomene i meru oduzimanja reči. Posle toga je bez razloga prišla gospodinu Milenku Jovanovu, i u prolazu ga udarila pesnicom u rame, u želji da isprovocira reakciju. Milenko Jovanov se nije ni pomerio. Zamislite da neki poslanik SNS u prolazu, udari u rame nekoga iz opozicije. Taj bi odmah pao na pod, glumeći da je zadobio tešku telesnu povredu, reagovale bi EU, UN, OEBS. Poslanik SNS bi završio u zatvoru.

Opoziciona stranka „Zavetnici“ je 10.11.počinila pravno nasilje u Skupštini. Izvršili su zloupotrebu elektronskog sistema za glasanje, i poslaničkih kartica, tako što je poslanica „Zavetnika“ tri puta zloupotrebila karticu svog kolege poslanika „Zavetnika“, Dragana Nikolića, koji je priznao da ju je on nagovorio da to uradi. Zbog toga je poslanica Sanja Marić, ostala bez mandata. Ovde je reč o zloupotrebi službenog položaja.

Trojica poslanika opozicione stranke „Dveri“, su 4.12. izazvali skandal u Skupštini, najgrublje vređajući premijerku Anu Brnabić, kada su širili etničku i nacionalnu mržnju, i diskriminaciju po osnovu rodnog opredeljenja. Povređena su 4 člana KZ. i Zakon o zabrani diskriminacije. O tome je u Skupštini svedočila gospođa Snežana Paunović, potpredsednica Skupštine. Gospođa Paunović je citirala samo jednu od mnogih uvreda Ani Brnabić koje su joj uputili poslanici Dveri, citiram poslanike Dveri: „Ti si ustaška lezbejka“! Potom je gospođa Paunović citirala i uvrede koje su upućene i njoj lično: „Vučkova kučka“ i druge.

Poslanik opozicione, Jeremićeve Narodne stranke, Borislav Novaković, je 5.12. izvređao gospodina Milenka Jovanova, kome je tri puta rekao: „Ti si jedno đubre“! Poslanici opozicione stranke DS, Zoran Lutovac (predsednik DS) i Dragana Rakić (potpredsednica DS) su 6.12. u zgradi Skupštine Srbije, posle sednice, pretili smrću i šamaranjem, poslanicima SNS, i gospodinu Milenku Jovanovu. Dragana Rakić je preteći rekla: „Jurićemo vas po ulicama, nije stilska figura u pitanju“. Zoran Lutovac je posle toga pretio g. Jovanovu: „Zavaliću ti šamarčinu“.

Juče je deo opozicije, dva puta, izazivao nasilje u Skupštini, prekidajući zasedanje. Jedini cilj opozicije je da izaziva incidente, da se ugrozi rad parlamenta, da se destabilizuje Srbija, da na silu dođe na vlast. Iz svega što sam naveo, vidi se da je opozicija očajna, jer poseže za očajničkim potezima. Nemoćna je da ponudi bilo kakav konstruktivan program. Nasilje je odraz nemoći. Opozicija je u julu 2020., napala Skupštinu, povredila 140 građana. Sada je opozicija u parlamentu. Sada nasilje opozicije više ne dolazi spolja, već iznutra. Hajde da to promenimo. I kao što reče Milenko Jovanov da neki iz opozicije traže razumevanje, pažnju i zagrljaje, i da će to od nas dobiti, ja podsećam na onaj divni šlager Adrijana Čelentana „Con ventiquattromila baci – 24000 poljubaca. Pošaljimo opoziciji 24000 poljubaca i zagrljaja. Da su živi i zdravi! Živela Srbija!

*Naziv pesme Adrijana Čelentana

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s