Ovaj tekst je objavljen u štampanom izdanju lista „Politika“ 15.12.2022.

Nasilje je odraz nemoći. Kada nije bila u Skupštini Srbije, opozicija je u julu 2020., odmah posle izbora, bez povoda i razloga, napala Skupštinu i povredila 140 građana. Sada je opozicija u parlamentu. Sada nasilje opozicije više ne dolazi spolja, već iznutra.

Od 250 poslanika Skupštine, opozicija ima 82 poslanika, a vlast 168. Opoziciju čini čak 17 stranaka. Prosečno svaka od 17 stranaka opozicije ima 4,8 poslanika. Skupštinska opozicija je osvojila 32,8% glasova. Prosečno svaka od 17 stranaka opozicije ima rejting manji od 2% – tačno 1,9%. Ta 82 poslanika opozicije su grupisana u čak 9 poslaničkih klubova. Da se ovih 17 opozicionih stranaka, usudi da samostalno izađe na izbore, cenzus od 3 odsto bi prešle samo dve, tri stranke – SSP, DSS i možda Zavetnici. Čak 14 stranaka opozicije koje su u Skupštini, ne bi osvojilo mandate. Za ovih nekoliko meseci od izbora, opozicija je u Narodnoj skupštini Srbije, izazvala niz skandala, uglavnom povezanih sa nasiljem.

Neki konkretni nasilni postupci opozicije, predstavljaju kršenje Krivičnog zakonika, u vezi širenja mržnje po osnovu nacionalne ili etničke pripadnosti, rase ili veroispovesti, zbog razlika u pogledu političkog ili drugog ubeđenja, pola, jezika, obrazovanja, društvenog položaja, socijalnog porekla, i  predstavljaju kršenje Zakona o zabrani diskriminacije. Evo primera.

Poslanik opozicione, Jeremićeve Narodne stranke, Borislav Novaković, pokušao je 25.10. da se fizički obračuna sa predsednikom poslaničkog kluba SNS, gospodinom Milenkom Jovanovim. Poslanik iste stranke, Stefan Jovanović je, 7.11., četiri puta, psovao majku gospodinu Milenku Jovanovu. Posle toga je pokušao da se fizički obračuna sa njim. Poslanica opozicije (DS), Dragana Rakić, je 8.11. zbog ometanja rada Skupštine dobila tri opomene i meru oduzimanja reči. Posle toga je bez razloga prišla gospodinu Milenku Jovanovu, i u prolazu ga udarila pesnicom u rame, u želji da isprovocira reakciju. Milenko Jovanov se nije ni pomerio. Zamislite da neki poslanik SNS u prolazu, udari u rame nekoga iz opozicije. Taj bi odmah pao na pod, glumeći da je zadobio tešku telesnu povredu, reagovale bi EU, UN, OEBS. Poslanik SNS bi završio u zatvoru.

Opoziciona stranka „Zavetnici“ je 10.11. počinila pravno nasilje u Skupštini. Izvršili su zloupotrebu elektronskog sistema za glasanje, i poslaničkih kartica, tako što je poslanica „Zavetnika“ tri puta zloupotrebila karticu svog kolege poslanika „Zavetnika“, Dragana Nikolića, koji je priznao da ju je on nagovorio da to uradi. Zbog toga je poslanica Sanja Marić, ostala bez mandata. Ovde je reč o krivičnom delu, zloupotreba službenog položaja.

Trojica poslanika opozicione stranke „Dveri“, Boško Obradović, Borko Puškić i Ivan Kostić, su 4.12. izazvali skandal u Skupštini, najgrublje vređajući premijerku Anu Brnabić, kada su širili etničku i nacionalnu mržnju, i diskriminaciju po osnovu rodnog opredeljenja. O tome je u Skupštini 5.12. svedočila gospođa Snežana Paunović, potpredsednica Skupštine. Gospođa Paunović je citirala samo jednu od mnogih uvreda koje su Ani Brnabić uputili poslanici Dveri: „Ti si ustaška lezbejka“! Potom je gospođa Paunović citirala i uvrede koje su upućene i njoj lično: „Vučkova kučka“ i druge. Ovde se radi o krivičnim delima kojima su povređena 4 člana Krivičnog zakonika (članovi 128., 174. 317. i 387.) i Zakon o zabrani diskriminacije.

Poslanik opozicione, Jeremićeve Narodne stranke, Borislav Novaković, je na sednici, 5.12. izvređao gospodina Milenka Jovanova, kome je tri puta rekao: „Ti si jedno đubre“! Poslanici opozicije, Zoran Lutovac (predsednik DS) i Dragana Rakić (potpredsednica DS) su 6.12. u zgradi Skupštine Srbije, posle sednice, pretili smrću i šamaranjem, poslanicima SNS, i gospodinu Milenku Jovanovu. Dragana Rakić je preteći rekla: „Jurićemo vas po ulicama, nije stilska figura u pitanju“. Ovde se radi o kršenju članova 138. i 138a, Krivičnog zakonika. Zoran Lutovac je posle toga pretio g. Jovanovu: „Zavaliću ti šamarčinu“.

Deo opozicije je 7.12., dva puta, izazivao nasilje u Skupštini, prekidajući zasedanje. Da li je jedini cilj opozicije je da izaziva incidente, da ugrozi rad parlamenta, da se destabilizuje Srbija, da na silu dođe na vlast. Iz svega što sam naveo, vidi se da je opozicija očajna, jer poseže za očajničkim potezima. O svemu ovome postoje snimci, zapisnici i svedočenja. Opozicija je nemoćna da ponudi bilo kakav konstruktivan program. Opozicija nudi samo nasilje, mržnju, i destrukciju.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s