Opozicija se zahvaljujući tajkunskim antisrpskim medijima „Junajted grupe“ u vlasništvu tajkuna Šolaka (švajcarsko-malteško državljanstvno) prikazuje jakom, jedinstvenom, sposobnom itd. Svako ko živi u Srbiji u poslednjih deset godina, zna da je istina potpuno suprotna. Opozicija u Srbiji nije nikada bila slabija, nikada posvađanija, i nikada nesposobnija. To dokazuju svi izbori u prethodnih 10 godina.

Jaki su jedino tajkunski, po pravilu, inostrani mediji koji podržavaju opoziciju, Mediji se ne kandiduju na izborima, već njihovi zanemoćali opozicioni štićenici. Opozicija se dok je bila vlast, do 2012. silno iskompromitovala, i nastavila je da se kompromituje i u poslednjih 10 godina. O nepopularnosti lidera opozicije i njihovom stepenu kompromitacije, najbolje svedoči činjenica da se dva lidera opozicije, koji su favoriti Šolakovih medija „Junajted grupe“, Đilas i Jeremić, nisu usudili da se kandiduju ni za jednu funkciju na izborima 2022. Ni za predsednika Srbije, ni za gradonačelnika Beograda, ni za predsednika vlade, čak ni za funkciju republičkog ili pokrajinskog poslanika (na prolaznom mestu), niti gradskog odbornika. O slabosti opozicije, najbolje svedoče raspadanja i sukobi u opoziciji, koji su nastupili tokom izborne kampanje ili posle izbora 3.4.2022. Radi se o teško shvatljivom galimatijasu. O tome kasnije. Da bi pomenuti galimatijas sukoba i raspada u opoziciji, bio razumljiviji, prvo ću navesti činjenice o poslaničkim grupama u Skupštini Srbije i kratke statističke podatke koji se tiču rejtinga i odnosa snaga u Skupštini Srbije.

Levi sektor opozicije

Činjenice o poslaničkim grupama i o odnosu snaga

Da bi vam bilo jasno koliko je opozicija nemoćna, nesložna i frustrirana, prvo moram da je definišem, da opišem njen sastav u Skupštini Srbije i generalni rejting. SNS je na poslednjim parlamentarnim izborima 2022. osvojila preko 1,6 miliona glasova, tj. 43%, a predsednik Vučić na predsedničkim izborima 2,2 miliona glasova, gotovo 60 odsto. Cela parlamentarna opozicija, koju čini 17 stranaka, osvojila je samo 32,8%. Opozicija u Skupštini Srbije broji samo 85 poslanika, od 250. Na početku mandata, 1.8.2022., pre 4 meseca, opozicija je imala 91 poslanika. Opoziciju je do sada i za sada, napustilo 6 poslanika – troje iz POKS (Žika Gojković, Biljana Dragić, Vesna Petković Savović), dvoje iz Zavetnika (Dragan Stojanović, Dušan Stojiljković) i jedan iz DSHV (Mirko Ostrogonac). DSHV je deo Vlade Srbije i ima jednog ministra.

Poslednje istraživanje javnog mnjenja agencije „Faktor plus“ objavljeno 13.12.2022. pokazuje sledeće rejtinge stranaka: SNS-46,8%; SPS-10,9%; SSP-7%; NADA-4,5%; Zavetnici-3,9%; Ne davimo Beograd-3,7%; Dveri-3%; NS-2,8%; SRCE-2%; SDS-1,8%; DS-1,8%; Zajedno-1,6%; DJB-1%; PSG-1%; SRS-1%. Iz svega zaključujemo da su osim SNS, koji je politički džin, i SPS i SSP, sve ostale stranke, patuljaste ikebana stranke.

U Skupštini Srbije postoji 15 poslaničkih grupa. Sedam pripada vladajućoj većini i to su poslaničke grupe: „ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE“ sa 106 poslanika, „IVICA DAČIĆ – Socijalistička partija Srbije (SPS)“ sa 23 poslanika, „Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma“ sa 8 poslanika, „Socijaldemokratska partija Srbije“ sa 7 poslanika, „PUPS – solidarnost i pravda“ sa 6 poslanika, „Savez vojvođanskih Mađara“ sa 5 poslanika i „ZA POMIRENjE SPP-USS-DSHV“ sa 5 poslanika. Vladajuću većinu podržava i 5 poslanika koji su nekada pripadali opoziciji, troje bivših poslanika POKS, i dvoje bivših poslanika „Zavetnika“. Vladajuću većinu čini 165 poslanika.

Osam poslaničkih grupa pripada opoziciji, i to su poslaničke grupe: „UJEDINjENI – SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA“ sa 15 poslanika (na početku mandata su imali 17 poslanika), „NADA – NOVI DSS – POKS“ sa 14 poslanika (na početku mandata su imali 15 poslanika), „Narodna stranka“ sa 12 poslanika, „Demokratska stranka – DS“ sa 10 poslanika (na početku mandata su imali 9 poslanika), „MORAMO – ZAJEDNO“ sa 8 poslanika, „Srpska stranka Zavetnici“ sa 8 poslanika (na početku mandata su imali 10 poslanika),, „SRPSKI POKRET DVERI – PATRIOTSKI BLOK“ sa             6 poslanika (na početku mandata su imali 10 poslanika), i „ZELENO – LEVI KLUB, NE DAVIMO BEOGRAD, MORAMO“ sa 5 poslanika. Opoziciji pripada i 7 poslanika koji nisu članovi poslaničkih grupa. Opoziciju čini 85 poslanika.

Desni sektor opozicije

Tih 85 poslanika opozicije je raspoređeno u čak 17 činilaca ili stranaka (SSP, PSG, Preokret, Sloga, Zajedno, Ne davimo Beograd, Za moj grad, BGS, PDD, DSHV, ZZV, SDA, NS, DSS, POKS, Zavetnici, Dveri). Prosečno svaka od 17 stranaka opozicije ima 5 poslanika. Skupštinska opozicija je osvojila 32,8% glasova. Prosečno svaka od 17 stranaka opozicije je „teška“, tj. ima rejting, manji od 2% – tačno 1,9%. Da se ovih 17 opozicionih stranaka, usudi da samostalno izađe na izbore, cenzus od 3 odsto bi prešle samo dve, tri stranke – SSP, DSS i možda „Zavetnici“ (kad ovo kažem, primetićete da se ne slažem sa istraživanjima- smatram da opoziciju prikazuju jačom nego što stvarno jeste). Čak 14 stranaka opozicije koje su sada u Skupštini, ne bi osvojilo mandate.

Upravo zbog raspadanja i sukoba u opoziciji veoma je narastao broj samostalnih poslanika tj.  poslanika koji nisu članovi poslaničkih grupa, na 12. Poslanici koji nisu članovi poslaničkih grupa su (u zagradi je naziv političke stranke na čiji predlog je izabran/a): Dejan Bulatović (SSP), Žika Gojković (POKS), Biljana Dragić (POKS), Enis Imamović (SDA), Aleksandar Jerković (BGS), Šaip Kamberi (PDD), Selma Kučević (SDA), Aleksandar Olenik (ZZV), Miloš Parandilović (POKS), Vesna Savović Petković (POKS), Dragan Stojanović (Zavetnici), Dušan Stojiljković (Zavetnici). Od dvanaest samostalnih poslanika njih 7 podržava opoziciju, a 5 vlast. Vlast podržavaju Žika Gojković, Biljana Dragić, Vesna Petković Savović, Dragan Stojanović i Dušan Stojiljković.        

Lažni dizajner i lažni radnik u kulturi, student poljoprivrede, Radomir Lazović(42) u prvom planu, i ostali poslanici stranke „Ne davimo Beograd“, lažni ekolozi – anarhisti, NVO maheri!

Bivši potpredsednik Đilasove stranke SSP, Dejan Bulatović je napustio poslanički klub Đilasa i Marinike Tepić i sada je samostalni poslanik. Žika Gojković je napustio POKS i sada je samostalni poslanik. Biljana Dragić je napustila POKS i sada je samostalna poslanica. Aleksandar Jerković je izbačen iz poslaničkog kluba „NADA – NOVI DSS – POKS“ i sada je samostalni poslanik. Miloš Parandilović, nekadašnja nada POKS, je izbačen iz POKSa, i sada je samostalni poslanik. Vesna Petković Savović je napustila POKS i sada je samostalna poslanica. Dragan Stojanović je napustio „Zavetnike“ i sada je samostalni poslanik. Dušan Stojiljković je napustio „Zavetnike“ i sada je samostalni poslanik.

Raspadanje i sukobi u opoziciji tokom 2022. u Skupštini Srbije

1. Tokom izborne kampanje stranka desnice „POKS“ se raspala na dva dela. Jedna polovina POKSa je nastupila na listi sa DSS, dok je druga polovina POKSa nastupila na listi sa Dverima. Sve vreme dva dela POKS su napadala jedan drugog.

2. Tokom izborne kampanje dve vodeće stranke (SSP, NS) koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ su se svađale oko podrške kandidatu za predsednika, Zdravku Ponošu, bivšem članu NS. SSP je podržavala Ponoša, NS se protivila njegovoj kandidaturi.

Maratonci trče počasni krug – porodice Topalović i Rajković

3. Odmah posle izbora raspala se leva koalicija „Ujedinjeni za Srbiju“ koja je osvojila samo 38 mandata. Koaliciju je činilo 12 stranaka, ali je samo 7 stranaka osvojilo mandate. Koaliciju su činile sledeće stranke (u zagradi je broj mandata): NS (12), SSP (11), DS (9), PSG (3), PZP (1), Otadžbina (1), Sindikat „Sloga“ (1), DZVM, GP, PSS, SMS, VS. Odluku o raspadu koalicije saopštila je NS, rekavši da istupa iz koalicije, i da koalicija više ne postoji.

4. Kada je konstituisana Skupština Srbije, NS je ponovila da koalicija „Ujedinjeni…“ više ne postoji, i da će NS formirati svoj poslanički klub u Skupštini Srbije i Skupštini Beograda.

5. Kada je konstituisana Skupština Srbije, i DS je rekla da koalicija „Ujedinjeni…“ više ne postoji i da će i DS formirati svoj poslanički klub u Skupštini Srbije i Skupštini Beograda. Tako se koalicija raspala na tri dela. Tako su „Ujedinjeni…“ postali razjedinjeni.

6. Kada je konstituisana Skupština Srbije, kandidat SSP, izabrani poslanik Srđan Milivojević je saopštio da napušta SSP, i da se vraća u svoju matičnu stranku – DS. Tako je SSP izgubio jednog poslanika, a DS dobio. Kuriozitet se sastoji u tome što je SSP za poslanika kandidovao člana DS, Srđana Milivojevića. A DS nije htela da kandiduje svog člana Srđana Milivojevića. Umesto da bude zahvalan SSP-u što ga je kandidovao na svojoj kvoti, Milivojević je postupio krajnje nezahvalno, pa se vratio u DS. Izgleda da su DS i Milivojević, nasamraili SSP i Đilasa.

7. Kada je konstituisana Skupština Srbije, sukobi u POKSu su se nastavili. Pravi POKS (onaj POKS koji je partner DSS)  je isključio iz članstva četvoro poslanika koji su nastupili u koaliciji sa Dverima. Međutim nastali su sukobi i na liniji (eks)POKS- Dveri. Četiri poslanika isključena iz POKSa, su odlučili da ne budu deo poslaničke grupe Dveri. Međutim, i ta četiri poslanika su se međusobno posvađala oko pitanja podrške vlastima. Tri poslanika (Gojković, Dragić, Petković) su odlučila da će podržavati vlast, a jedan (Parandilović) da će podržavati opoziciju. Koalicija „SRPSKI POKRET DVERI – PATRIOTSKI BLOK“ je time spala sa 10 poslanika na 6.

8. Još u maju 2022. izbio je skandal kada se ispostavilo da je stranka „Ne davimo Beograd“ koja je deo koalicije „Moramo“, na svoje ime registrovala brend i žig „Moramo“ bez znanja ostalih članica koalicije. Tu koaliciju su činili današnja stranka „Zajedno“ i „Ne davimo Beograd“.

9. Kada je konstituisana Skupština Srbije, ispostavilo se da se raspala i koalicija „Moramo“, kada su posle svađa oko registrovanja brenda „Moramo“, formirane dve poslaničke grupe „Moramo“ umesto jedne. Jedna poslanička grupa je nazvana „MORAMO – ZAJEDNO“  i ima 8 poslanika. Druga poslanička grupa je nazvana „ZELENO – LEVI KLUB, NE DAVIMO BEOGRAD, MORAMO“ i ima 5 poslanika. Tako su se razjedinile i posvađale dve grupe lažnih ekologa.

10. Neposredno posle konstituisanja Skupštine Srbije, 08.08.2022. izbila je svađa u opoziciji, u vezi rasporeda sedenja. Posvađali su se predsednica poslaničke grupe „Ujedinjeni“ Marinika Tepić, i predsednik poslaničke grupe Narodne stranke, Miroslav Aleksić. Sa više strana je potvrđeno da je Miroslav Aleksić, opsovao Mariniku Tepić. To je potvrdila i ona, ali i Dragan Đilas. Marinika Tepić je na Tviteru napisala odgovor poslaniku iz Narodne stranke, koji je tvrdio da Aleksić nije psovao gđu Tepić. Marinika Tepić je napisala: „G-dine Gajiću, Desilo se i istina je. To što Vi niste čuli, jer sedite u poslednjoj klupi pet redova dalje, ne menja stvar. Reči kojima mi se obratio Miki Aleksić pred više svedoka, ispod su svakog nivoa“.

Laža i paralaža

11. Na drugoj sednici posle konstituisanja Skupštine Srbije, 13.09.2022. izbila je svađa u opoziciji u vezi rasporeda sedenja. Svađa je izbila između poslanika poslaničkog kluba„MORAMO – ZAJEDNO“ i poslanika grupe „NADA – NOVI DSS – POKS“.

12. U oktobru, 24.10.2022. dva narodna poslanika, dva gradska odbornika i dva opštinska odbornika stranke „Zavetnici“ su saopštili da su napustili „Zavetnike“ i rekli su „da više ne žele da učestvuju u obmanjivanju građana Srbije da se Srpska stranka Zavetnici predvođena Milicom Đurđević Stamenkovski drži usvojenih programskih načela, a koja se posebno tiču nacionalne i odgovorne politike kao i zaštite suverene i celovite Srbije“. Ovi časni ljudi su rekli da „smatraju da su Milica Đurđević Stamenkovski i rukovodstvo Zavetnika na vrlo perfidan način prevarili sve građane Srbije koji podržavaju samostalnu, celovitu i nezavisnu Srbiju i da je njihova borba za istinski patriotizam prerasla u borbu za lične privilegije i politikansku dobit“. Time je poslanička grupa „Zavetnika“ u Skupštini Srbije, sa 10 spala na 8 poslanika.

13. Početkom decembra, 6.12.2022, poslanik Aleksandar Jerković je izbačen iz poslaničkog kluba „NADA“. Time je poslanička grupa „NADA – NOVI DSS – POKS“, spala sa 15 na 14 poslanika.

14. Kao grom iz vedra neba, je 22.12.2022. odjeknula vest da je potpredsednik Đilasove stranke SSP, Dejan Bulatović podneo ostavku na sve funkcije u SSP, da je napustio tu stranku i njenu poslaničku grupu u Skupštini Srbije. Time je poslanička grupa „Ujedinjeni“ spala sa 16 na 15 poslanika. Bivši potpretsednik SSP, poslanik Dejan Bulatović je u utorak 27.12.2022. održao konferenciju za štampu ispred zgrade Skupštine Srbije i tom prilikom rekao: „Glavni krivac za moj izlazak iz SSP je Marinika Tepić. Mi smo imali nesuglasice nekoliko godina…mnogi dobri i pošteni ljudi su otišli iz stranke pod političkim terorom koji je sprovodila u stranci. Dva puta sam podnosio ostavku unutar stranke, problemi su zataškani, ali treći put je bio odlučujuči. Cilj Marinike Tepić je da potpuno uništi te ljude koji su srcem u stranci, ona je jednog po jednog odvajala iz stranke, uništavala jedan po jedan odbor“. Bulatović je posvedočio da je Marinika Tepić lagala o marihuani u VU „Morović“, i da je lagala da ju je vređao Miroslav Aleksić iz Narodne stranke: „Kad smo imali taj ekces i sukob između nje i Mikija, oko toga ko gde sedi, ona je izašla sa informacijom da joj je rekao vulgarne reči. To nije bila istina. Ja sam i tad ćutao, kao i na dan kad je izjavila da se u Moroviću radi s marihaunom, da je tamo Jovanjica broj dva. To je selo pored mog sela. Tada sam rekao predsedniku partije da iznosi neistine, da je to lažna afera. To je bio prvi sukob s predsednikom stranke. Sve druge afere koje je iznosila, koji je epilog? Da li je ijedna afera imala epilog? Neću da mi Marinika Tepić uništi to što sam godinama radio. Biću samostalni poslanik“.

Kao što vidite, primera ima i previše. Sve što sam naveo, preneli su i mediji. Doduše, opozicija se trudi da sakrije svoju neslogu, svađe, sukobe i raskole. Da ponovim, opoziciju je do sada napustilo 6 poslanika. Sa druge strane ni jednu vladajuću stranku, nije napustio ni jedan poslanik. Podrška vlasti je porasla za 6 poslanika. Ni jedna poslanička grupa opozicije nije bila imuna na skandale, napuštanje poslanika, svađe i sukobe. Sa druge strane stranke vlasti su kao granit, kao stena.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s