Danas, 10.4.2023., održana je sednica Odbora za Kosovo i Metohiju, Skupštine Srbije. Autor ovog teksta je poslanik i član navedenog Odbora. Sednica je bila zatvorena za javnost. Decenijama unazad, uobičajeno je da bar polovina sednica ovog Odbora, bude zatvorena za javnost, u skladu sa tačkom 21. stav 1. Odluke o postupanju sa tajnim podacima, zbog bezbednosno osetljivih podataka u materijalu za sednicu, koji je označen određenim stepenom tajnosti. Na početku sednice bilo je prisutno 16 članova ili zamenika članova sa pravom glasa, i to 10 iz vladajuće koalicije, a šest iz opozicije. Odsutni su bili članovi koalicije „Nada“, francuski državljanin Miloš Jovanović i njegov zamenik Vojislav Mihailović.

Sednica je započela skandalom, kada su reč mimo poslovnika, pre utvrđivanja dnevnog reda, tražili Boško Obradović i Milica Đurđević. Predstavnici opozicije – Boško Obradović, Milica Đurđević, Sanda Rašković Ivić, Stefan Jovanović, Slaviša Ristić i Tatjana Manojlović su počeli da divljaju, da galame i da vređaju sve prisutne, nazivajući nas izdajnicima, i tražili su, kako su rekli „da se raspravlja o francusko-nemačkom planu za KiM“. Na dnevnom redu sednice bile su dve tačke dnevnog reda: 1. Razmatranje Izveštaja o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju za period januar-decembar 2022. godine, koji je podnela Kancelarija za Kosovo i Metohiju 8. aprila 2023. godine, i 2. Razno. Direktor Kancelarije za KiM, i šef pregovaračkog tima Srbije za pregovore o KiM, u Briselu, dr. Petar Petković odmah je predstavnicima opozicije rekao da je došao na sednicu Odbora za KiM da predstavi izveštaj Kancelarije, kao i sve ono o čemu se razgovaralo u Briselu i Ohridu. Međutim, predstavnici opozicije iz Dveri, Zavetnika, Narodne stranke, SSP i DS, su još ranije, u subotu pripremili ceo plan destrukcije, i najavili su svoju konferenciju za štampu, za danas za 13 časova, koju su i održali. Dakle, oni su unapred pripremili skandal, i pokazali da ih Kosovo i Metohija, život Srba na KiM, investicije države na KiM, uopšte ne zanimaju (o tome govori detaljan Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju za period januar-decembar 2022.). Šokantno je da su pokazali ni da ih ne zanima ni šta šef pregovaračkog tima Srbije za pregovore o KiM, u Briselu, dr. Petar Petković želi da im kaže o pregovorima u Briselu i Ohridu (a upravo to su tražili). Očigledno ih samo zanima destrukcija, nasilje, vređanje i iznošenje neistina na njihovoj konferenciji za štampu. Opozicija je tražila da se sazove sednica Odbora za KiM, i čim je ona sazvana, i čim je dr. Petar Petković izrazio spremnost da ih obavesti o onome što su tražili (pregovori u Briselu i Ohridu), oni su podivljali i napustili sednicu, zbog toga što su to tako planirali. Njih šestoro je napustilo sednicu, a na sednici je ostalo 10 poslanika vladajuće većine. Odbor broji 16 članova, što znači da kvorum čini 9 poslanika. Nas je bilo deset. Dakle sednici su prisustvovali sledećih 10 članova ili zamenika: Milovan Drecun (SNS), Danijela Vujičić (SNS), Nataša Jovanović (SNS), Pilipović Tamara (SNS), Paunović Snežana (SPS), Ivan Antić (SNS), Slaviša Bulatović (SNS), Nebojša Bakarec (SNS), Uglješa Grgur (SPS) i mr Đorđe Kosanić (JS). Ovo pominjem zbog toga što je Boško Obradović, dok je bežao sa sednice, tvrdio da nemamo kvorum.

Direktor Petković je dao izjavu za medije, o pomenutom skandalu opozicije i rekao: „Prisustvovali smo novom nasilnom ponašanju i divljanju predstavnika opozicije na sednici odbora za KiM. Došao sam da na sednici odbora poslanicima predstavim izveštaj Kancelarije za KiM i sve ono o čemu smo razgovarali i tokom poslednje runde dijaloga u Briselu, ali i o svim važnim stvarima, uključujući i EU predlog i aneks, odnosno dokument o impelemantaciji o kome smo razgovarali u Ohridu. Nije prošlo pet minuta od početka sednice, još Drecun kao predsednik Odbora nije ni otvorio sednicu odmah je krenuo Boško Obradović, Milica Đurđević Stamenkovski, Jeremićevi poslanici da urlaju, da vređaju, da nadglasavaju Drecuna, da ustaju, da prave haos tražeći nekakvu dopunu dnevnog reda, a sve da bi ponovili scenario sa posebne sednice o KiM. Te predstavnike opozicije ne interesuje niti tema KiM, šta se pregovara u Briselu, niti srpski narod na KiM. Danas su razobličene sve laži Boška Obradovića, Milice Đurđević Stamenkovski i poslanika Narodne stranke. Opoziciji je smetalo to što je sednica zatvorena za javnost. Je l’ treba da ugrozim živote našilh ljudi na KiM? Vidite svakoga dana šta se dešava i na koji način sve Priština pokušava da protera Srbe sa KiM“.

Kako je sednica bila zatvorena za javnost, ne mogu govoriti o tome ko je šta rekao na sednici, niti mogu iznositi poverljive podatke. Međutim, mogu reći da smo detaljno razgovarali o samom Izveštaju Kancelarije za KiM, koji je izvanredan. Razgovarali smo o životu Srba na KiM, o infrastrukturnim ulaganjima, o platama, o povratku, o progonu Srba na KiM, o zaštiti kulturne baštine na KiM, o pomoći države SPC, posebno na KiM itd. Po javno dostupnim podacima Kancelarije za KiM, i ministarstva finansija, samo u 2022. godini, Kancelarija za KiM, je na Kosovo i Metohiju, u srpske sredine, uložilla preko 10 milijardi dinara, a ministarstvo finansija, za plate Srba i nealbanaca na KiM, daje preko 20 milijardi dinara. Sve to nije zanimalo opoziciju. Od svih članova Odbora iz opozicije, samo je Boško Obradović, pogledao Izveštaj. Ostale članove odbora iz opozicije, život na KiM, niti Izveštaj nisu zanimali, pa Izveštaj nisu ni pročitali. Ja sam Izveštaj pročitao u nedelju, u prostorijama Skupštine Srbije, dan pred sednicu.

Na kraju sednice, Odbor za KiM, je objavio i saopštenje o održanoj sednici: „Odbor za Kosovo i Metohiju je na sednici održanoj 10. aprila 2023. godine, koja je bila zatvorena za javnost, razmotrio Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju za period januar-decembar 2022. godine. Članovi i zamenici članovi Odbora, prisutni na sednici, jednoglasno su prihvatili Izveštaj. Izveštaj je obrazlagao dr Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji je detaljno upoznao Odbor i sa procesom dijaloga u Briselu. U radu sednice učestvovali su zamenici i pomoćnici direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju. Članovi Odbora, prisutni na sednici, snažno su jednoglasno osudili incident koji su, bez ikakvog objektivnog razloga, izazvali članovi i zamenici članova opozicionih stranaka napuštanjem sednice Odbora. Njihovo politički neodgovorno ponašanje, potpuno suprotno poslovniku Narodne skupštine koji precizno određuje rad i sednice odbora, ukazuje da je incident bio namerno izazvan s ciljem onemogućavanja Odbora da održi sednicu na kojoj je na dnevnom redu bio izuzetno značajan Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju i na kojoj se razgovaralo i o procesu dijaloga u Briselu“.

Opozicija je na svojoj konferenciji za štampu, koja im je bila jedini cilj, iznela niz neistina. Najmanje su govorili o KiM, a najviše o predsedniku Vučiću, koji da podsetim, nije bio prisutan na sednici Odbora za KiM. Milica Đurđević je nepotrebno iznela niz neistina na moj račun. Smešna je i lako proveriva neistina koju je na konferenciji za novinare, iznela Milica Zavetnica, da ja odlazim na sve sednice skupštinskih Odbora i da ih miniram. Član sam Odbora za KiM, i zamenik sam predsednika Odbora za kulturu i informisanje. To su jedina dva odbora kojima prisustvujem. Sve sednice, svih odbora se snimaju, i snimci se nalaze na Jutjub stranici Skupštine, i na sajtu Skupštine Srbije. Stoga je veoma čudno to što Milica Đurđević poseže za ovako lako proverivim neistinama. Možete zamisliti koliko Milica Đurđević laže o krupnijim pitanjima, kada laže o jednoj lako proverivoj stvari, kao što je moje navodno prisustvo svim sednicama svih ostalih odbora. Rekla je jednu jedinu istinitu stvar, a to je da sam ih poredio sa Kurtijem. Dok su bežali sa sednice, rekao sam im da idu kod Aljbina Kurtija, i da su oni Kurtijevi poslanici.

Podsetimo se da predsednik Vučić nije stvorio probleme na Kosovu i Metohiji, niti je doprineo njihovom produbljivanju. Probleme na KiM je stvorila vlast do 2012. godine, tj. DS, DSS, i lideri njihovih derivata (Vuk Jeremić, Miloš Jovanović), koji su pobegli sa sednice ili joj uopšte nisu prisustvovali. Za proteklih deset godina predsednik Vučić je u pogledu rešavanja problema na KiM, uradio više nego bilo ko pre njega. Predsednik Vučić je za Srbe na KiM, učinio više nego bilo ko u istoriji. Predsednik Vučić je spasao srpski narod na KiM od pogroma, iseljavanja i siromaštva. Predsednik Vučić je zaslužan za to što je 28 država povuklo priznanje lažne države Kosovo. Zahvaljujući predsedniku Vučiću, Kosovo ne priznaje 107 država, dok samo 83 države priznaju lažnu državu Kosovo. Predsednika Vučića podržava 95 odsto Srba sa KiM. Predsednik Vučić je uzdigao i izgradio Srbiju. Predsednik Vučić je više nego udvostručio plate, penzije i broj zaposlenih. Predsednik Vučić vratio Srbiji dostojanstvo. Predsednik Vučić u ovim najtežim danima zaslužuje našu potpunu podršku i poverenje. Srbija zaslužuje političko jedinstvo, a ne ekstremizam sujetne opozicije.

 Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s