Danas je Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Prekjuče je bio Dan žalosti za stradale u dve tragedije, masakra koji su se dogodili na Vračaru, i u Mladenovcu. Juče je deo opozicije, ne obazirući se na žalost za poginulima u dva masakra, održao miting protiv vlasti. Lešinari i hijene iz SSP, NS, NDVBGD, Zeleno-levog kluba, Moramo, DS, PSG, Ekološke akcije i Kreni Promeni su nastavili da zloupotrebljavaju dve tragedije i najavili su nasilje ako im se ne ispune ultimativni zahtevi! Opozicija je iznela zahteve upućene državnim organima, koji nemaju nikakve veze sa tragedijama.

Besmisleni zahtevi opozicije

1.„Momentalna smena svih članova REM-a“.

Ovaj zahtev opozicija iznosi već godinama, zbog toga što želi da zavlada medijskim prostorom. Ovaj zahtev nema nikakve veze sa tragedijama koje su se dogodile ili sa iskazivanjem pijeteta prema žrtvama te dve tragedije, niti ima bilo kakve veze sa prevencijom nasilja.

2. „Hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju, nemoral i primitivizam na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Licemerno je i bezumno iznositi ovaj zahtev zbog toga što opozicija iz ovog zahteva izostavlja svoje televizije N1, NovaS, i druge, koje nemaju nacionalnu frekvenciju, ali imaju rialiti programe i emisije koje promovišu nasilje, agresiju, nemoral i primitivizam. Uz to ove dve televizije promovišu nasilje opozicije u javnoj sferi. Ovaj zahtev opozicije bi imao smisla da su ga definisali kao „Hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju, nemoral i primitivizam na svim televizijama“, a ne selektivno na samo nekim televizijama.

3. „Zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu primitivizam i nasilje, objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks“.

Licemeran je i bezuman ovaj zahtev zbog toga što opozicija iz ovog zahteva izostavlja svoje medije novine „Danas“, „NOVA“, NIN, Vreme i druge, koji svojim sadržajem promovišu primitivizam i nasilje, objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks. Drugo, represija i zabrane medija nisu u skladu sa evropskim standardima. Ovaj zahtev nema nikakve veze sa tragedijama koje su se dogodile ili sa iskazivanjem pijeteta prema žrtvama te dve tragedije. Deca i mladi uz to, uopšte ne čitaju štampane medije, oni se informišu putem interneta.

4. „Smena rukovodstva RTS-a zbog emitovanja programa koji afrimišu nasilje, kriminal i agresiju“.

Autor ovog teksta često kritikuje RTS. Međutim, RTS kao javni servis po pravilU nema programe koji afrimišu nasilje, kriminal i agresiju. Čak bih mogao reći da ih nema uopšte. Stoga je ovaj zahtev besmislen. Ovaj zahtev opozicija iznosi već godinama, zbog toga što želi da zavlada medijskim prostorom. Ovaj zahtev nema nikakve veze sa tragedijama koje su se dogodile ili sa iskazivanjem pijeteta prema žrtvama te dve tragedije, niti ima bilo kakve veze sa prevencijom nasilja.

5. Oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i TV Hepi zbog kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

I ovaj zahtev opozicija iznosi već godinama, zbog toga što želi da zavlada medijskim prostorom. Ne postoji zakonski osnov za sprovođenje ovog zahteva. Takođe, TV Hepi uopšte ne emituje rialiti program – ukinula ga je! Licemeran je i bezuman ovaj zahtev zbog toga što opozicija iz ovog zahteva izostavlja svoje televizije N1, NovaS, i druge, koje svojim sadržajem promovišu primitivizam i nasilje, objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks. Po mišljenju autora ovog teksta televizijama N1 i NovaS bi bilo potrebno izreći zabranu emitovanja zbog toga što promovišu primitivizam i nasilje, objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks.

6. „Smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, ministra obrazovanja Branka Ružića i šefa BIA Aleksandra Vulina“.

Neverovatno je da opozicija traži smenu ministra obrazovanja Branka Ružića, koji je sam već podneo ostavku! Neverovatno je da opozicija traži smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, čije ministarstvo je uradilo sve u vezi dve tragedije koje su se dogodile. Uhvaćeni su počinioci zločina, nije počinjena ni jedna greška, javnost je pravovremeno obaveštavana. Preuzete su sve potrebne mere. Direktor BIA, niti BIA, nemaju nikakvih dodirnih veza, niti nadležnosti u vezi dve tragedije koje su se dogodile. Da podsetim BIA, je obaveštajna, tajna služba naše zemlje, a ne policija! Ovaj zahtev nema nikakve veze sa tragedijama koje su se dogodile ili sa iskazivanjem pijeteta prema žrtvama te dve tragedije, niti ima bilo kakve veze sa prevencijom nasilja.

7. „Održavanje sednice Skupštine RS na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade RS kao i bezbednosna situacija u zemlji u najkraćem mogućem roku“.

Održavanje sednice Skupštine povodom dve tragedije koje su se dogodile, bi bilo besmisleno, zbog toga što su drugi nadležni organi – Vlada, ministarstva i predsednik Republike, već preuzeli sve potrebne mere, i te mere će doći na usvajanje u Skupštinu. Jednako tako je besmisleno tražiti odgovornost Vlade koja je održala dve sednice i na predlog, predsednika Republike, donela ili predložila niz mera bez presedana, koje se tiču razoružanja, predaje nelegalnog i drugog oružja, podizanja bezbednosti u školama, izmena KZ itd. Ovo je čisto politički zahtev. Ovaj zahtev nema nikakve veze sa tragedijama koje su se dogodile ili sa iskazivanjem pijeteta prema žrtvama te dve tragedije, niti ima bilo kakve veze sa prevencijom nasilja.

Da opoziciji uopšte nije stalo do pijeteta prema tragedijama, svedoči i pretnja i najava nasilja koje opozicija iznosi na kraju liste svojih zahteva: „Rok za ispunjenje zahteva je 7 dana, u protivnom biće preduzete mere adekvatne snazi i veličini ove tragedije“. Kao što vidite opozicija preti da će ukoliko ne budu ispunjeni njeni besmisleni zahtevi i ultimatumi, da će preduzeti drastične mere – a to znači najavu nasilja. Da opoziciji nije stalo do pijeteta prema žrtvama dve tragedije, svedoči i činjenica da su odmah posle Dana žalosti zakazali svoj miting, u želji da izvuku neku političku korist iz dve tragedije, što predstavlja besramno lešinarenje.

Krajnje licemerno zvuči poziv opozicije, na kraju liste zahteva: „Poziv svim građanima, roditeljima i i prosvetnim radnicima da se u ponedeljak u 18 časova okupimo ispred Skupštine RS na skupu pijeteta „Srbija protiv nasilja““.

O šokantnom licemerju, dvostrukim aršinima opozicije, svedoče i tragedije, masovna ubistva koja su se dogodila u vreme njihove vlasti. Niko iz opozicije (Vučić npr.) tada nije politizovao tri masovna ubistva, kao što danas opozicija politizuje tragediju na Vračaru, i u Mladenovcu. Navešću tri tragedije iz doba kada je sadašnja opozicija bila na vlasti. Masovno ubistvo u Leskovcu iz 2002. kada je ubijeno 7 ljudi. Masovno ubistvo u Negotinu iz 2007. kada je ubijeno 9 ljudi, a troje ranjeno. Masovno ubistvo u Beogradu – Mladenovcu (Velika Ivanča) iz 2013. kada je ubijeno 13 ljudi. Niko iz opozicije nije 2002. tražio ostavku Đinđića i Koštunice, ili bilo kog ministra, povodom ubistva u Leskovcu, niti je organizovao lešinarske mitinge. Niko iz opozicije nije 2007. tražio ostavku Tadića i Koštunice, ili bilo kog ministra, povodom ubistva u Negotinu, niti je organizovao lešinarske mitinge. Niko nije 2013. tražio ostavku gradonačelnika Đilasa, ili bilo kog ministra, povodom ubistva u Beogradu – Mladenovcu (Velika Ivanča), niti je organizovao lešinarske mitinge. Niko ni u jednom od ta tri slučaja, nije iznosio besmislene predloge o REM-u, zabrani medija, rijalitija. A upravo je medijski magnat Dragan Đilas (tada najviši funkcioner DS), tih godina 2007. i 2008. kada je bio ministar i gradonačelnik, doveo u Srbiju rijaliti programe, na prvom mestu rijaliti „Veliki brat“. Demokratska stranka, preteča SSP, NS, SDS itd., naravno, tada nije tražila zabranu rijalitija!

Opozicija godinama svojim nasiljem, stvara bolesnu atmosferu u društvu, koja pogoduje nastajanju tragedija kao što su one na Vračaru i u Mladenovcu. Upravo se to dogodilo na mitingu opozicije, juče. Prvo, miting je bio slabo posećen, na vrhuncu, tokom šetnje, bilo je 9000 građana. Na lažnom protestu protiv nasilja, glavni i odgovorni urednik i vlasnik lista „Tabloid“ i jedan od lidera opozicije, Milovan Brkić je pretio smrću predsedniku Republike, Aleksandru Vučiću rečima: „Moraće klinci da puškama reše sudbinu Srbije, desiće se to što mora. Treba da Vučiću da otkinemo glavu. Mamu ti je*em Angelinu“. Kao što vidite nasilnički i ubilački ološ preti na „protestu protiv nasilja“, tačnije na protestu nasilnika za nasilje! Prete kao ustaše, želie da ubijaju isto kao i oni. Da otkidaju glave ljudima, i da siluju srpske majke. Žele da ubijaju kao Kosta Kecmanović i kao Uroš Blažić. Brkić je Đilasov, Marinikin, Jeremićev, Ćutin, Lazovićev, Lutovčev heroj i ideolog. Banda hoće da ubija, dan posle Dana žalosti! Kao što vidite tragedija na Vračaru i u Mladenovcu ih uopšte ne zanima. Hoće dalje da ubijaju. Ovakvi zlotvori su inspirisali ubice Kostu Kecmanovića i Uroša Blažića!

Uz sve ovo, na lažnom protestu protiv nasilja, lešinari, lideri opozicije su se cerekali kao ludi. Lider NS, Vuk Jeremić i njegova supruga Nataša Jeremić, novinarka, bili su nasmejani i srećni. Za tragediju na Vračaru i u Mladenovcu ih je bilo briga. Oni su na mitingu, stajali iza Milovana Brkića, i bili su srećni zbog Brkićevih pretnji smrću Vučiću, i veselile su ih pretnje Brkića da će silovati majku predsednika Vučića! Dok Srbija sahranjuje svoju decu ološ se razdragano smeje! Lider lažnih ekologa, poslanik Đorđe Miketić, se na mitingu, silno zabavljao sa svojom ekipom. Svi su bili nasmejani i razdragani. Do žrtava na Vračaru i u Mladenovcu im je očigledno bilo stalo kao do lanjskog snega.

Istog dana, juče, neposredno pre skupa opozicije, na društvenoj mreži Tviter, član jedne opozicione stranke, koji koristi pseudonim „Milence“(Millenzze) uputio je pretnje i uvrede ministarki za brigu o porodici i demografiju Dariji Kisić, koja je skup opozicije označila kao skup protiv Srbije. „J**em li ti mrtvu majku, ku**etino bosanska! Mrš nazad u vukoj*binu“ – pisalo je u ovoj pretećoj objavi opozicionara, povodom izjave ministarke o protestima opozicije. Ovo je još jedan primer, kako opozicija svaki dan generiše nasilje i proizvodi bolesnu atmosferu u društvu, koja pogoduje nastajanju tragedija poput ovih na Vračaru, i u Mladenovcu!

Mere Vlade, na predlog predsednika Vučića

Vlada Srbije je na dve sednice, na predlog predsednika Vučića usvojila dva paketa mera, povodom dve tragedije, one na Vračaru, i one u Mladenovcu. Ove mere takođe pokazuju kako Srbija ima sposobnu vlast, koja živi u dodiru sa stvarnošću, i koja ne okleva u donošenju adekvatnih mera u krizi. Sjedinjene američke države, mogu samo da sanjaju ovakve mere, jer je njihova vlada slaba i u nemogućnosti da progura ovakve mere u Kongresu i Senatu.

Prvi paket mera

Vlada Republike Srbije donela je na predlog predsednika Republike, niz mere nakon tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ (pored ovih odluka u školu „Vladislav Ribnikar“ će kroz rekonstrukciju škole, biti uloženo 7 miliona evra).

Vlada Republike Srbije donela je odluke u kojima se predlaže između ostalog i Moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, izmene Krivičnog zakonika u smislu snižavanja granice za krivičnu odgovornost maloletnih lica sa 14 na 12 godina, pooštravanje sankcija za medijske sadržaje u kojima se emituju scene nasilja, a biće uvedeni testovi na narkotike ali i zabrana mobilnih telefona u školama.

Na sednici Vlade Srbije doneta je odluka da se u roku od tri meseca izvrši revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja, kao i kontrola svih streljana na teritoriji Republike Srbije. Takođe, u roku od mesec dana da se pripreme propisi o uslovima i načinu korišćenja streljana uključujući zabranu pristupa maloletnim licima.

U roku od šest meseci biće sprovedena kontrola kako lica koja imaju dozvole za držanje oružja, a posebno da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja, da li se oružje čuva odvojeno od municije i da li je na adekvatan način sprečen pristup oružju i municiji maloletnicima i drugim neovlašćenim licima.

Nalaže se Ministarstvu pravde da u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika pripremi izmene zakona kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za lica koja omoguće maloletnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posed vatrenog oružja i koja maloletna i druga neovlašćena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

Nalaženo je Ministarstvu pravde da razmotri mogućnost izmena Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivičnopravnu odgovornost maloletnih lica snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda.

U roku od mesec dana Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja bi trebalo da pripreme propise kojima će biti omogućeno uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim i u osnovnim školama ali za učenike sedmog i osmog razreda.

Vlada će u roku od deset dana formirati Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje koji bi hitno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja i u konsultacijama sa sindikatima prosvetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotriti celishodnost donošenja mere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

Nalaže se Ministarstvu pravde i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija da u roku od mesec dana, razmotre mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme kao i društvene mreže, u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

Vlada će u roku od deset dana formirati Radnu grupu za bezbednost dece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mere zabrane pristupa sajtovima (DARK NET i slično) koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

Drugi paket mera

Vlada Republike Srbije usvojila je mere koje je predložio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, nakon zločina u Mladenovcu.

MUP će hitno pripremiti izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, a za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove biće predviđen obavezan otkup oružja. Ova mera se donosi kako bi se broj kratkog vatrenog oružja, u posedu pravnih i fizičkih lica, smanjio za devedeset procenata.

Izmenama Zakona o oružju i municiji biće predviđene obavezne provere lica kojima je dozvoljeno posedovanje oružja (uključujući i lovačko oružje), a koje bi podrazumevale obavljanje lekarskih, psihijatriskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance. Ove provere biće vršene na šest meseci i na godinu dana.

MUP će razmotriti potrebu pooštravanja uslova za posedovanje lovačkog oružja.

MUP će, pored mere moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, donete 4.5. 2023. godine, preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se obezbedio moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja na dve godine.

MUP će uputiti javni poziv licima koja nelegalno poseduju oružje i eksplozivne naprave da ih u roku od mesec dana predaju bez posledica.

Ministarstvo pravde će u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika pripremiti izmene zakona, kojima bi se pooštrile kazne za krivično delo „nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija” iz člana 348. Pripremljene izmene odnosiće se na pooštravanje kazni za sledeća krivična dela:

∙onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži vatreno oružje za koje se može dobiti dozvola da bude kažnjen kaznom zatvora od 1 do 8 godina

∙onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži vatreno oružje za koje se ne može dobiti dozvola dabude kažnjen kaznom zatvora od 2 do 12 godina

∙onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži veće količine oružja ili oružje velike razorne moći da bude kažnjen kaznom zatvora od 5 do 15 godina

∙onaj ko neovlašćeno nosi oružje za čije nabavljanje i držanje nema dozvolu nadležnog organa da bude kažnjen kaznom zatvora od 5 do 15 godina

∙onaj ko neovlašćeno nosi oružje za čije nabavljanje i držanje ima dozvolu nadležnog organa da bude kažnjen kaznom zatvora od 1 do 8 godina.

U skladu sa pooštravanjem kazni za krivično delo iz člana 348. Krivičnog zakonika, na odgovarajući način pooštriće se kazne i za druga slična krivična dela, kao što je član 347. Krivičnog zakonika „izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela”.

U roku od mesec dana Ministarstvo prosvete pripremiće izmene propisa kojima bi se pooštrile sankcije prema učenicima koji krše propisanu zabranu unošenja alkohola, droge, psihoaktivnih supstanci, oružja, pirotehničkih predmeta ili drugih oruđa kojima se može povrediti ili ugroziti druga osoba. Sankcije će biti pooštrene tako da će rokovi biti skraćeni, disciplinski posptupak efikasniji, a predviđaće obavezno isključenje učenika iz škole.

Da su ove mere odmah počele da daju rezultate svedoči sledeće. MUP je danas 9.5.2023., saopštio da je juče 8.5.2023., prvog dana (od 30 dana) predviđenog za predaju nelegalnog, i legalnog oružja, predato 1.500 komada oružja, 50.000 metaka, više od 100 bombi, zolja i drugog oružja. Takođe, juče, 8.5.2023. takođe na osnovu predoga predsednika Republike, Aleksandra Vučića, a na osnovu odluke Vlade Srbije, u svih 1800 škola u Srbiji, raspoređeni su školski policajci.

Srbija je danas jaka, zahvaljujući predsedniku Vučiću. Danas je jaka, jedinstvena i ujedinjena zbog Vučića. Aleksandar Vučić nam je vratio dostojanstvo. Predsednik Vučić uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, leči Srbiju. Leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti. Živela Srbija!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s