Već tri dana, koliko traje sednica Skupštine Srbije, na čijem dnevnom redu se nalazi tačka o gradnji novog savskog mosta, opozicija uporno širi jednu te istu laž da je stari savski most „simbol antifašizma u Beogradu“. Opozicija je toliko slaba, nemoćna, očajna i bezidejna da mora da širi tako očiglednu neistinu o mostu. Opozicija je istovremeno i kontradiktorna. Oni žele da zadrže raspadajući nacistički most, ali neki od njih kažu da se ne protive gradnji novog mosta. Pa, kako da bude izgrađen novi most, a mora na tom mestu, a da se ne ukloni stari? Dveri opet kažu da novi most treba da bude izgrađen pored starog, što je i nemoguće i nepotrebno. Zapanjuje ljubav opozicije prema starom nacističkom mostu! Kaže opozicija da je stari savski most simbol otpora Beograđana fašizmu!?! Kako most koji su izgradili nemački nacisti tj. fašisti, može da bude „simbol otpora fašizmu“? Nikako! Taj most može da bude simbol nemačkog nacističkog inženjerstva i ništa više.

Istina o starom savskom mostu je opštepoznata i jednostavna. Opozicija krije činjenicu da su Savski most sagradili nemački nacisti 1942. Beograđani su decenijama stari savski most zvali Nemački most. Zato što je bio najveći simbol nacističke okupacije, vidljiv iz svih delova grada, bio je omražen kod Beograđana od prvog dana. Taj most je danas neadekvatan, ima samo dve trake, gde se preklapaju automobilski i tramvajski saobraćaj. Preuzak je, dotrajao, zastareo. Most je jako malog kapaciteta, i mora biti zamenjen novim mostom odgovarajućeg kapaciteta. Takođe, nacisti su most gradili brzo, na drvenim šipovima, što ga danas,  80 godina kasnije čini nesigurnim za saobraćaj. Novi most će imati potreban kapacitet, 6 traka, biće širok 25 m, i ispunjavaće sve arhitektonske, tehničke, saobraćajne i ambijentalne zahteve. Beograđanima je potreban novi savski most. Ideja o izmeštanju starog savskog mosta, nije ideja ni sadašnjih vlasti Beograda, niti Srbije. To je ideja vlasti Beograda i gradonačelnika Branka Pešića još iz 1966. i 1968. godine. I svi planovi, od tada predviđaju gradnju novog, odgovarajućeg mosta.

Odakle nemoćna opozicija crpi svoje fantazije i laži o starom savskom mostu? Program opozicije se sveo na 12. epizodu TV serije „Povratak otisanih“ iz 1978. godine. Svoje „argumente“ o starom savskom mostu, kako je to „simbol antifašizma u Beogradu“ opozicija izvlači iz fikcije, iz scenarija Dragana Markovića. Scenario Dragana Markovića nije zasnovan na istorijskim činjenicama, već na romantiziranoj fikciji scenariste. Evo činjenica o toj konkretnoj epizodi. „Most“ je dvanaesta epizoda televizijske serije „Povratak otpisanih“, snimljene u produkciji Televizije Beograd i Centralnog filmskog studija „Košutnjak“. Premijerno je prikazana u SFR Jugoslaviji 19. marta 1978. godine na Prvom programu Televizije Beograd. Pežija – Aleksandar Đorđević. Scenario – Dragan Marković. Trajanje – 55 minuta.

I odatle je opozicija „prepisala“ svoj „program“ o mostu. Scenarista serije, Dragan Marković, je za potrebe serije (što je njegovo pravo), izmislio, tačnije, ponovio izmišljotinu da je stari savski most, spasao Miladin Zarić. Istorijske činjenice govore da su most spasle specijalne ruske jedinice, tačnije demineri i mornari Sovjetske dunavske flotile. Oni su, i pored žestokog otpora Nemaca, došli do mosta i presekli sve kablove koji su  vodili do eksploziva. Postoji članak iz lista „Politika“ objavljen u oktobru 1964. u kome je jasno opisano kako je zaista došlo do spašavanja mosta i ko je sve poimence tu učestvovao od ruskih oficira i mornara. U stvarnosti most su spasle posade iskusnih ruskih deminera, koji su prišli mostu vojnim brodovima ruske dunavske flotile, koji su prišli mostu sa same reke, popeli se ispod konstrukcije i na isti način na koji su od Staljingrada i Moskve do Beograda već bezbroj puta onesposobili eksplozivna punjenja koje su nacisti ostavljali za sobom u rušilačkom besu, demontirali postavljene bombe po stubovima i nosećoj konstrukciji savskog mosta.

U tom Politikinom intervjuu sa Aleksejom Aleksejevičem Matuškinom, članom vojnog saveta Dunavske flote SSSR, pomenuta je i velika priča o spasavanju Starog savskog mosta. Matuškin kaže:  „Brodovi su došli u pravi čas. Jedinice Crvene Armije i Narodnooslobodilačke vojske lomile su poslednji otpor Nemaca u gradu. Bežeći prema Zemunu, neprijatelj je minirao savski most. Brodovi dunavske flotile koji su dejstvovali od ratnog ostrva dobili su zadatak da po svaku cenu spreče rušenje mosta, jer bi to imalo velike posledice za dalji razvoj operacija. Gađajući iz svih topova i neprestano zasipani kišom kuršuma, brodovi su smelo jurnuli ka mostu i prerezali sve kablove koji su vodili do eksploziva”. Zbog svog herojskog čina mnogi sovjetski mornari odlikovani našim visokim odlikovanjima. Zbog zasluga za spasavanje Savskog mosta i njegovo razminiranje kapetan druge klase Crvene armije Grigorij Ohrimenko postao je narodni heroj Jugoslavije, a kontraadmiral SSSR Aleksej Matuškin je odlikovan Ordenom zasluga za narod.

Dakle, jasno je da je deminirianje mosta složen, i opasan postupak, koji mogu da obave samo stručni i iskusni demineri – ruski, u ovom slučaju. Most je spasen vojnom akcijom i sa kopna i sa Save, zbog toga što su ga čuvale nemačke trupe. Deminiranje nije mogao da obavi neuki i neobučeni amater Miladin Zarić „ašovčićem“, kako glasi bajka iz „Otpisanih“, jer nije imao ni znanja , ni alata, i sigurno bi ga likvidirali nemački vojnici.  Bajke su bajke, a istorija je istorija. Kako naša opozicija mrzi Ruse i Rusiju, onda sramno sakrivaju činjenicu da su Rusi spasli stari savski most. Ko je otpisan? Opozicija jeste otpisana, ali seriju „Povratak otpisanih“ opozicija neće gledati. Narod ih je trajno otpisao.

Opozicija traži referendum o starom savskom mostu. Imali smo dva referenduma, izbore u BG 2018 I 2022. Program opozicionih stranaka na BG izborima 2018. i 2022. je predviđao ostanak nacističkog nemačkog mosta. I na izborima 2018. i 2022. godine,  program opozicije, građani nisu podržali. Oba puta opoziciju smo m i SNS u Beogradu, do nogu potukli! Građani su podržali program SNS i Aleksandra Vučića. Građani su na izborima 2018. i 2022. glasali za to da se gradi novi savski most.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s