Temelj pravnog poretka su jake i stabilne institucije. Najviša institucija Republike Srbije je Narodna skupština. Podrivanje ugleda Narodne skupštine je udar na pravni poredak. Pravni poredak je u svakoj zemlji osetljivo pitanje. Moramo ga štititi i čuvati kao zenicu oka. Shodno tome i narodni poslanici svoj rad i delovanje treba da podrede zaštiti pravnog poretka, zakonitosti i javnom interesu. Nepoštovanje tih vrednosti podriva ugled Narodne skupštine. Jake institucije znače i brži proces integracije Republike Srbije u EU. Još je važnije, jačanje poverenja građana u sve institucije, a time i u Narodnu skupštinu. Narodni poslanici treba da obavljaju poslaničku funkciju savesno i odgovorno, uz otvorenost i spremnost da javnosti odgovaraju za svoje ponašanje. Sve to stoji i u „Kodeksu ponašanja narodnih poslanika“ za koji je sa zadovoljstvom glasao autor ovog teksta, kao narodni poslanik. Jedan od osnovnih temelja rada Narodne skupštine je postupak odlučivanja, odnosno glasanja. Da pojednostavim, glasanje mora da bude pošteno obavljeno od strane poslanika, i pošteno prebrojano od strane elektronskog sistema ili službenika zaduženih za glasanje (kada je glasanje javno-prozivkom). Svaki poslanik ima identifikacionu karticu i sme da koristi samo svoju karticu. Od kada je SNS na vlasti, niko iz vladajuće koalicije nije nikada zloupotrebio identifikacione kartice.

Nažalost, dana 10.11.2022. u 15:32 časova i 15:33 časova, pri glasanju o amandmanima opozicije, konkretno pri glasanju o tri amandmana „Dveri“, došlo je do zloupotrebe elektronskog sistema za glasanje, tako što je poslanica opozicionih „Zavetnika“ Sanja Marić (dipl.politikolog), tri puta zloupotrebila karticu svog kolege poslanika „Zavetnika“, Dragana Nikolića (advokat), koji u tom trenutku nije bio u sali. Na ovu zloupotrebu je ukazao g. Milenko Jovanov, predsednik poslaničke grupe SNS u 16:20 časova. Iz TV snimka RTS-a, i snimka trenutka glasanja, se jasno vidi kako poslanica „Zavetnika“ Sanja Marić, glasa sa dve ruke, na dve poslaničke jedinice, tri puta. Da je to tako potvrdio je i sam poslanik Dragan Nikolić, koji se javio za reč odmah posle g. Jovanova. Poslanik Zavetnika Dragan Nikolić je priznao zloupotrebu svoje kartice, pokazao je na koleginicu Sanju Marić i rekao da ju je on ovlastio da glasa umesto njega, jer on nije bio na mestu za glasanje, ali je bio u sali. G. Nikolić je izgovorio neistinu, zbog toga što on nije bio u sali. Međutim, to i nije bitno. Bio u sali ili ne, ni jedan poslanik ne može da ovlasti drugog da glasa umesto njega. Na ovo je g. Nikoliću odmah ukazao predsednik Narodne skupštine g. Vladimir Orlić.

To potvrđuje i odredba Poslovnika Narodne skupštine – Član 127. koji kaže: Stav 1 „Narodni poslanici dužni su da koriste isključivo svoje identifikacione kartice, kao i da se identifikuju pri ulasku u salu ubacivanjem kartice u poslaničku jedinicu, odnosno, da se odjave prilikom napuštanja sale“.

Iz svega navedenog je jasno da su poslanici „Zavetnika“, Sanja Marić i Dragan Nikolić prekršili ovaj stav člana 127. Poslovnika. Sanja Marić je zloupotrebila tuđu karticu, a Dragan Nikolić je priznao da ju je ovlastio da izvrši tu zloupotrebu. Pomenuću da je na tom zasedanju Skupštine, g. Nikolić bio ovlašćeni predstavnik „Zavetnika“ – praktično šef poslaničke grupe. Kako je g. Nikolić priznao u direktnom prenosu, da su on i gđa Marić izvršili zloupotrebu sistema za glasanje, potrebno je naknadno, kada nadležni u Skupštini, utvrde činjenice, izreći im odgovarajuću meru koju predviđa Poslovnik. Takođe, potrebno je da se sastane Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, Skupštine Srbije, i da razmotri ceo slučaj.

Odgovornost gđe Marić i g. Nikolića se ovde ne završava. Poslanička identifikaciona kartica je službeni dokument i njena zloupotreba u bilo kom obliku predstavlja krivično delo – Zloupotreba službenog položaja. Krivični zakonik Republike Srbije o tome kaže: „Zloupotreba službenog položaja – Član 359. (1) Službeno lice koje iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom fizičkom ili pravnom licu kakvu korist, drugom nanese kakvu štetu ili teže povredi prava drugog, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina“.

Da se radi baš o krivičnom delu zloupotrebe službenog položaja znamo, imajući u vidu sudsku praksu u sličnim slučajevima (afera „Bodrum“) kada su poslanici koji su zloupotrebili tuđu karticu, pravosnažno osuđeni upravo za zloupotrebu službenog položaja.

Takođe, gđa Marić i g. Nikolić, poslanici „Zavetnika“ su evidentno prekršili i „Kodeks ponašanja narodnih poslanika“, pa je i u tom slučaju potrebno da se sastane Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, Skupštine Srbije, ali i Komisija za etiku Narodne skupštine, koja daje mišljenje o povredi Kodeksa.

U konkretnom slučaju zloupotrebe elektronskog sistema za glasanje i identifikacionih kartica, prekršeni su sledeći članovi „Kodeksa ponašanja narodnih poslanika“:

Član 3.Narodni poslanik u obavljanju poslaničke funkcije postupa u javnom interesu tako da lični, privatni, interes grupe ili političke stranke ne bude iznad javnog interesa.

Član 6. (1) Narodni poslanik se ponaša na način kojim će jačati integritet Narodne skupštine i poverenje javnosti u Narodnu skupštinu i kojim neće ugroziti ugled Narodne skupštine i narodnih poslanika. (2) Narodni poslanik poštuje sledeće opšte etičke vrednosti (…) (i osam navedenih vrednosti op.aut.)

Član 7. Narodni poslanik ličnim primerom predstavlja uzor etičkog ponašanja nosioca javne funkcije.

Član 8. Narodni poslanik je dužan da:- savesno obavlja poslaničku funkciju;

Član 9. Narodnom poslaniku nije dozvoljeno da: – zloupotrebljava poslaničku funkciju radi lične koristi ili koristi političke stranke;

Član 17. Narodni poslanik ne sme da podstiče niti pomaže druge funkcionere ili zaposlene u kršenju odredbi zakona, Kodeksa i drugih propisa.

Podsetiću i na dve slične afere koje su uzdrmale našu javnost, na aferu „Solun“ i na aferu „Bodrum“. U obe afere krivci i počinioci krivičnih dela su bili funkcioneri tada vladajuće Demokratske stranke.

Afera „Solun“

Ova afera se odigrala Narodnoj skupštini Republike Srbije, decembra 2001. godine, prilikom glasanja o Zakonu o radu, kada je utvrđeno da je DS zloupotrebila poslaničku karticu poslanika DS Borislava Novakovića (sada poslanika Jeremićeve Narodne stranke) za koga je nepobitno utvrđeno da je u trenutku glasanja o tom zakonu bio na službenom putu u Solunu. Njegovu karticu je zloupotrebila pomoćnica jednog ministra. Međutim, kako je DS tada bila na vrhuncu moći, sprečila je sudsku istragu o ovom skandalu. Kasniju političku karijeru Borislava Novakovića, obeležile su brojne druge afere, hapšenja, sudski postupci, osude, robijanje itd. koji su do dana današnjeg ostali upamćeni, kako među građanima Novog Sada, tako i širom Srbije.

 Afera „Bodrum“

„Afera Bodrum“ se takođe odigrala Narodnoj skupštini Republike Srbije, 22.7.2003 godine, prilikom glasanja o predlogu da Kori Udovički bude izabrana za guvernera Narodne banke Srbije. Tada je utvrđeno da je DS zloupotrebila poslaničke kartice poslanika DS koji nisu bili tu. Nosioci cele afere su bili poslanici DS Bojan Pajtić, Aleksandar Radosavljević, Srđa Popović, Alen Selimović i Vojislav Janković. Zloupotrebljeno je mnogo identifikacionih kartica, ali je i tada vladajuća DS „kontrolom štete“ i manipulacijama, uspela da krivicu svali samo na dvojicu bivših poslanika DS. Prvo opštinsko tužilaštvo u Beogradu podiglo je 2004. optužnice protiv dvojice poslanika DS iz prethodnog saziva Skupštine, Alena Selimovića i Vojislava Jankovića, zbog sumnje da su zloupotrebili tuđe poslaničke kartice. Na kraju ceh je platio jedino marginalni poslanik DS-a Alen Selimović koji je i osuđen. Okružni sud u Beogradu je 06.09.2007. potvrdio presudu Alenu Selimoviću, nekadašnjem poslaniku DS u Skupštini Srbije, kojom je osuđen na kaznu od 14 meseci zatvora, uslovno na pet godina, zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je nepobitno utvrđeno da je u vreme glasanja o guverneru Narodne banke Kori Udovički, 2003. godine, zloupotrebio poslaničku karticu Nataše Milojević i glasao u njeno ime. Vladajuća DS i tada je manipulacijama i zloupotrebama sprečila da se sazna ko je zloupotrebio ostale poslaničke kartice npr. karticu Nede Arnerić, koja je tada bila na letovanju u Bodrumu, po čemu je i nazvana cela afera.

Tekući saziv Skupštine Srbije pokazuje da slaba i nemoćna opozicija pati od ozbiljnih bolesti. Nemaju program, osim destrukcije, krađe glasova, verbalnog nasilja prema ženama iz SNS, pokušaja fizičkog obračuna sa miroljubivim poslanicima SNS. Jedini program opozicije je dehumanizacija predsednika Vučića. Rasprava o rebalansu budžeta je pokazala da opozicioni poslanici nisu u stanju da sastave i predlože tehnički ispravne amandmane, koji nisu u suprotnosti sa Zakonom o budžetskom sistemu, ili amandmane kojima se ne ugožava makroekonomski i fiskalni sistem. Rasprava o ministarstvima je pokazala da više poslaničkih opozicionih grupa, podnosi amandmane koji su nesaglasni, suprotni amandmanima koje je ta poslanička grupa već podnela. Rasprava o Kosovu i Metohiji je pokazala da kompletna opozicija nema rešenje za problem KiM. Desna opozicija predlaže prekid EU integracija, prekid pregovora o KiM, i „reintegraciju KiM u sastav Srbije“ što podrazumeva rat protiv lažne države Kosovo i NATO-a. Desna opozicija, pri tome, ne želi da u rat idu oni i njihova deca, već tuđa deca. Za ovo se zalažu i prepodobni „Zavetnici“. „Zavetnicima“, kada razmotrimo ovu aferu sa krađom glasova u Skupštini, više priliči naziv „Zaverenici“. Da li će postati „Zatvorenici“ to je prepušteno pravosuđu.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s