Poslaničko pitanje za generalnog direktora RTS, predsednika Upravnog odbora RTS i urednicu zabavnog programa RTS. Kao narodni poslanik koga su izabrali građani, a građani finasiraju RTS, na više načina, i kao osoba koja redovno plaća struju, pa time i pretplatu za RTS, imam pravo i obavezu, radi zaštite javnog interesa, da pitam nadležne u RTS, da li postoji zloupotreba javnih sredstava, tj. sredstava RTS, u slučaju boravka u Beču, na novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije, urednice zabavnog programa RTS, i njenog supruga?

Postaviću niz pitanja nadležnima u RTS-u.

Koliko RTS koštaju prava na prenos Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije?

Da li RTS dobija, i koliko dobija, besplatnih karata za Novogodišnji koncert Bečke filharmonije?

Ako ne dobija besplatno karte za taj koncert, da li RTS plaća te karte i koliko?

Ukoliko RTS dobija karte za taj koncert, na koji način je predviđeno da se te karte koriste?

Ko odlučuje, na koji način se te karte koriste – generalni direktor RTS, urednica zabavnog programa, ili neko drugi?

Da li postoji odgovarajuća procedura za korišćenje tih karata?

Da li te karte, ili kartu, mogu koristiti besplatno, lica koja nemaju veze sa RTS-om, koja nemaju radni odnos u RTS-u, niti su članovi upravnih organa?

Ukoliko RTS dobija dve karte, da li je moguće da drugu kartu besplatno koristi supružnik lica koje je zaposleno u RTS, a koje koristi prvu kartu?

Da li se radi o zloupotrebi javnih sredstava, tj. sredstava RTS-a, kada jednu kartu koristi urednica zabavnog programa, a kada drugu kartu koristi njen suprug?

Po kom osnovu je drugu kartu za Novogodišnji koncert Bečke filharmonije, 1.1.2023., koristio Borko Stefanović?

Da li je Borko Stefanović koristio besplatnu kartu koja pripada RTS-u?

Da li je Borko Stefanović nadoknadio cenu te karte?

Ko je i po kom pravilniku, odluci, ili propisu, doneo odluku da Borko Stefanović koristi drugu kartu, koju je dobio RTS?

Da li je boravak i putne troškove Borka Stefanovića na novogodišnjem koncertu u Beču, platio RTS, urednica zabavnog programa, ili on sam?

Ukoliko su boravak i putni troškovi za Borka Stefanovića, išli na teret i račun RTS-a, ko je doneo takvu odluku?

Ukoliko su boravak i putni troškovi za Borka Stefanovića, išli na teret i račun RTS-a, da li je time prekršen neki zakon, propis, pravilo ili odluka?

Ukloliko su te karte dobijane i u prethodnim godinama, molim odgovor na pitanje ko ih je koristio?

Činjenice

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije, decenijama unazad, građani Srbije prate u direktnom prenosu na drugom programu RTS. RTS je vlasnik prava za prenos ovog koncerta u Srbiji. RTS debelo plaća prava na prenos ovog koncerta. Dakle, građani plaćaju prava za prenos ovog koncerta. To je opravdano, zbog toga što ovaj koncert predstavlja muzički događaj koji ne treba propustiti, i treba omogućiti da ga vide građani Srbije. Radi se o muzičkom spektaklu, koji ima i određenu umetničku vrednost, bez obzira na to što sama muzika brojnih autora bečkih valcera, i same porodice Štraus, ponekad dolazi do ivice kiča.

Kao vlasnik prava za prenos, RTS, verovatno godinama unazad, dobija dve karte za Novogodišnji koncert Bečke filharmonije. Te karte, naravno, imaju službeni, a ne privatni karakter. RTS, verovatno te dve karte dobija besplatno, kao gest pažnje Bečke filharmonije, zbog velikih sredstava koja RTS plaća za pomenuta prava. Te dve karte, stoga, RTS mora da iskoristi na odgovarajući način, po odgovarajućoj proceduri, a ne da ih bilo ko u RTS-u privatizuje i prisvoji.

Novogodišnjem koncertu 1.1.2023. prisustvovali su urednica zabavnog programa Javnog servisa i njen suprug Borko Stefanović, što se videlo iz direktnog prenosa.

Cene karata za Novogodišnji koncert Bečke filharmonije su ogromne. Na sajtu Bečke filharmonije, već godinama stoji da cene karata za Novogodišnji koncert iznose 1200 evra. Međutim to je cena onih karata koje se izvlače žrebom isključivo na sajtu Bečke filharmonije. Malobrojni srećnici onda te karte moraju da plate „tričavih“ 1200 evra.

Prava cena većine karata se može videti u najavi za naredni koncert. Tako se svake godine, na sajtu Bečke filharmonije pojavi cenovnik za naredni koncert. Cene su uvek iste. Stajanje košta 650 evra po osobi, a sedenje je podeljeno u sedam kategorija. Cene su sledeće, po osobi: 5.990 evra za I kategoriju, 5.490 evra za II kategoriju, 4.990 evra za III kategoriju, 4.490 evra za IV kategoriju, 3.990 evra za V kategoriju, 3.490 evra za VI kategoriju, 2.790 evra za VII kategoriju.

Karte za mesta na kojima su sedeli urednica zabavnog programa RTS i njen suprug, koštaju između 4.990 evra i 5.990 evra, po osobi. Imajući u vidu vrednost ovih karata, jasno je da apsolutno postoji interes javnosti da sazna odgovor na pitanje da li je postojala bilo kakva zloupotreba u slučaju korišćenja karata koje je dobio RTS, i po pitanju troškova puta i boravka, drugog korisnika RTS-ove karte.

Zaključak

Mnogi u Srbiji, sa razlogom vole Novogodišnji koncert Bečke filharmonije. To važi i za autora ovog teksta. Obožavam da gledam taj koncert na televiziji. Međutim, nikada ne bih otišao u Beč da prisustvujem tom koncertu, čak i da mi neko ponudi besplatne karte. Zbog čega? Prisustvom tom koncertu, šalje se poruka koja se meni ne dopada. Poruka moći, prestiža, pripadnosti „eliti“ i džet setu. Sve to ja nisam. Prisustvo tom koncertu, znači da ste spremni da bacite 6000 evra na karte koje objektivno vrede 35 evra, da bi pokazali da ste „elita“, džet set, da ste moćni i bogati, i da vas se u suštini ne tiče svet oko vas, i teškoće tog sveta.

Urednica zabavnog programa RTS, je na primer, mogla da pošalje jednu drugu poruku, da je htela da odoli „niskim strastima“ prestiža i moći. Mogla je da se postara da te dve RTS-ove karte za koncert u Beču, dobije dvoje najboljih učenika muzičke škole „Miodrag Vasiljević’“ iz Kosovske Mitrovice, i da RTS plati njihov put i boravak u Beču. Danas bi slavili urednicu zabavnog programa RTS-a. Međutim, ona je odabrala da svetlosti Beča i  dvorane „Muzikferajn“ ugledaju ona i njen suprug, političar, jedan od lidera opozicije.

Tajkunski mediji su odmah pohitali da pohvale prisustvo urednice zabavnog programa RTS, njenog supruga, ali i bivše ministarke Zorane Mihajlović, i njenog supruga tom koncertu. Veliko nepoverenje izaziva i prisustvo bivše ministarke na tom koncertu, zbog već navedene ogromne cene karata i pogrešne poruke koja se šalje. Zorana Mihajlović je, na primer, mogla Novu godinu, i prvi januar 2023. da provede u Severnoj Mitrovici. Mogla je da potroši 6000 evra, umesto na kartu za koncert, na novogodišnje paketiće za decu na Kosovu i Metohiji.

Sa druge strane kako se postupa u ovim teškim i neizvesnim vremenima pokazao je predsednik Aleksandar Vučić. On je Novu godinu dočekao u krugu porodice, u Beogradu, i uputio je čestitku građanima Srbije: „Želim vam dobro zdravlje. Da ekonomski napredujemo još brže. Da plate i penzije još brže rastu. Da sačuvamo mir. Da gradimo zemlju, da radimo, da verujemo u sebe. Da volimo našu Srbiju i da se za nju borimo. Nema predaje. Srećna Nova godina“. Poslednjih dana decembra 2022., predsednik Vučić se neodustajno i fanatično borio za opstanak našeg naroda na KiM, rešavajući krizu koju je pre tri nedelje izazvao Aljbin Kurti. Bio je u Raški, sa našim narodom sa Kosova i Metohije, sa našom vojskom. Predsednik je najavio da će Božić dočekati na Hilandaru, sa sinom Danilom. Mogao je ove godine, i prethodnih godina i predsednik Vučić da bude u Beču, na Novogodišnjem koncertu. Toliko puta je pozivan da tamo ode. Predsednik Vučić je odabrao da bude sa svojim narodom, sa svojom porodicom, u ovim teškim vremenima.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s